Anläggningen

STALL GRÅGÅRD

 

Anläggningen

Stallet

Stallet fick en genomgripande renovering 2007. Det nya stallet är ljust och har högt i tak. Golvet sänktes trettio centimeter så nu står även de största hästarna bra. De gamla valvade portarna återställdes och de ger onekligen en viss prägel åt stallet. Stallinredningen är platsbyggt efter egen design och konstruktion.

Vi har valt att ha liggande galler och helt öppet ovanför boxdörrarna. På så vis blir stallet luftigare och hästarnas sociala behov kan bättre tillgodoses. I fönsterna finns glas och plexiglas. Hästarna vattnas i väggmonterade och löstagbara hinkar som lätt fyll på med slang. Systemet med hinkar sägs vara bättre än vattenkoppar för att säkerställa att hästen dricker tillräckligt samt få vetskap om i vilken mängd. Stallgångarna är breda och har ordentligt med belysning vilket gör det säkert och trevligt att sköta sin häst. I dag inrymmer stallet sex stora boxar varav en är fölningsbox. Eftersom boxarna inte är så många blir här ett trivsamt och lugnt klimat. I stallet finns tillgång till varmt och kallt vatten.

Lösdrifter

Lilla lösdriften:

Den lilla lösdriften har plats för fyra större eller sex mindre hästar/ponnys. Den har väl tilltagna hårdgjorda ytor och frostfri vattenkopp från DeLaval med vatten ledningar till hagarna.

 

Hagar (totalt 17 hektar)

Sommarhagar:

Beteshagarna erbjuder rejäla ytor med elstaket som är bra iordning, alla nära stallet. Bevattningsslangar finns till hagarna. Vi underhåller betena med putsning och tar tar träckprovsanalyser på alla hästar vår och höst för att hålla parasitsmittan så låg det som möjligt. Givetvis har vi skilda vinter och sommarhagar av samma orsak.

Vinterhagar:

Dessa ligger i omedelbar anslutning till stallet för smidigaste hantering vid in och utsläpp.

Grushagar:

Finns att ta till vid blöta eller frusna dagar om så önskas. Kan vara bra även vid konvalecens eller under avmaskning. Även dessa hagar ligger i direkt anslutning till stallet.

Sadelkammrarna

Sadelkammrarna nås lätt från stallet och uppbindningsplatsen ute. Här finns varsitt platsbyggt skåp.

För att torka täcken använder vi galgar i kombination med avfuktare, det torkar de allra flesta täckena över natten.

Här finns även tvättho, fikabord, micro och en fräsch toalett.

Sadelkammarna är såklart uppvärmda vintertid.

 

 

Ridbana

Ridbanan håller måtten 27x42 meter, är väldränerad och ligger på ett lätt lutande plan. På så vis blir här sällan vatten stående. Banan består av ca 30 cm dränerande naturgrus och därovan 15 cm bergkross 0-10. Banan är proffsbelyst efter konstens alla regler. Hinder med tillbehör finns.

 

 

 

Busshållplats

Busshållplats "Grågård" finns 200 meter från stallet.

Linje 316 Halmstad-Åled-Oskarström/Oskarström-Åled-Halmstad.

Går cirka en gång i timmen.

Tidtabell: www.hallandstrafiken.se

Översikts bild.

Vintervattensystem ute.

Från och med hösten 2014 har vi ett vattensystem ut till vinterhagarna.

DeLaval vattenkoppar, samma som lär finnas på Kolmården och som håller 11-13 grader.

 

Ingen mer vattenhantering eller isknackande vintertid, nu ska det sköta sig självt.

 

 

 

Anne Härndahl © 2013 www.stallgragard.se